Česká geologická služba
Geologické lokality
Úvodní stránka  > Vyhledávání > Výchoz - Čejč

Vyhledávání

Výchoz - Čejč

Všeobecná charakteristika

Kraj: Jihomoravský kraj
Okres(y): Hodonín
Katastrální území: Čejč
Mapové listy: 3421, 34212
Geologická správní oblast: Neogén vídeňské pánve
Lokalizace: Na části pozemku p. č. 1909 o výměře 2 ha 14 a 78 m, 1400 m sv. od kóty Špidlák (214 m n. m.).
Přístup k lokalitě: - bez omezení - autem přístupná bez zákazu vjezdu (v dosahu 250 m)
Charakteristika objektu: Nezalesněný svah po těžbě písku a lignitu o celkové délce asi 60 m a výšce asi 20 m v zalesněných svazích bývalého "Čejčského jezera". Odkryv vznikl pravděpodobně příležitostnou těžbou lignitu a písků v 19. a na začátku 20. století.
Technický objekt: staré dobývky
Exkurzní lokalita: ano
ID : 3073

Geologie

Geologická charakteristika: V zalesněných svazích bývalého "Čejčského jezera" jsou zastiženy sedimenty spodního pannonu zón A-C2. Kyjovská sloj je v odkryvu vyvinuta v mocnosti 0,5-1 m a je spolu s nadložními písky na základě výskytu schránek Melanopsis posterior Papp a Congeria ornithopsis Brus. řazena do zóny B. Dále je význanmnou součástí profilu "pohřbený půdní horizont" a jeho nadloží, v němž byla v sedimentech zóny C1 nalezena Congeria subglobosa Partsch, typická v Centrální Paratethydě až pro zónu E. (V profilu východní stěny pískovny vycházejí shora šedozelené prachovité jílovce, deskovitě odlučné o mocnosti kolem 2 m, pod nimi je vyvinut na ostré litologické hranici místy vykliňující horizon šedého až narezavělého prachovitého písku s hnízdy ulit Melanopsis fossilis fossilis (Martini), Melanopsis fossilis coaequata Handman. Níže jsou uloženy žlutozelené až bělavé vrstevnaté jemnozrnné písky s polohou zelenošedého až zelenohnědého jílovce s neurčitelnými zbytky měkkýšů. Dolní část profilu tvoří až 6 m mocné bělošedé až šedobílé jemnozrnné až prachovité, horizontálně i jemně diagonálně vrstvené a jemně laminované slabě jílovité písky. Některé polohy v nich mohou být interpretované jako tempestity. Ojediněle se v nich vyskytují ulity plže Melanopsis boue bouei (Ferussac). Spodní část profilu reprezentovaná prachovitými písky náleží zóně C, nejvyšší část s deskovitě odlučnými pískovci zoně D pannonu.)
Regionální členění: Karpaty - vídeňská pánev - vídeňská pánev (moravská část)
Stratigrafie: kenozoikum - neogén
Témata: sedimentologie, stratigrafie, litologie, těžební činnost a její následky
Jevy: zvrstvení, charakteristická hornina, zkameněliny - fauna
Původ geologických jevů (geneze): sedimentární
Hornina: písek, jíl, lignit
Geologický význam: významný studijní profil, regionálně-geologický význam (mapování), geoturistická zajímavost (geotop)

Ochrana a střety zájmů

Stupeň ochrany: Přírodní památka (PP)
Kód AOPK ČR: 1945     ÚSOP: Odkaz na informace v Ústředním seznamu ochrany přirody AOPK ČR
Ochrana geologického fenoménu: A - je předmětem ochrany (lokalita vyhlášena jako geologická)
Důvod ochrany, nebo důvod zařazení do databáze: Významný opěrný odkryv sedimentů pannonu, jediný výchoz kyjovské lignitové sloje v moravské části vídeňské pánve. Odkryv je registrován u mezinárodních organizací RCMNS a UNESCO. Stěny cihelny představují na Hodonínsku ojedinělý odkryv sedimentů pannonu zóny B a C a nejspodnější části zóny D. Stěny pískovny jsou také významným hnízdištěm břehulí, svahy nad lokalitou jsou typickým biotopem stepní květeny. Lokalita je ohrožena pokračující skládkou z prostoru dálnice Čejč - Hodonín.
Střety zájmů: nestabilita terénu, vegetace, jiné lidské aktivity
Popis střetů zájmů: Hlavním negativním vlivem je postupné zasuťování odkryvů lokality, které může urychlit narušování porostů a travního drnu nad kolmými stěnami. Dalším nebezpečím pro chráněné území je jeho znepřístupnění nebo zánik v případě umístění stavby či změně využití území.
Stav lokality: ucházející
Popis stavu lokality: Byla provedena revize lokality. Lokalita je v pořádku. Výchozy hornin jsou dostupné. Přehledná informační tabule. 20.4.2012;

Literatura

Čtyroký, P. et al. (1992): Vysvětlivky k základní geologické mapě ČSFR 1:25 000, 34-214 Čejkovice. - Český geologický ústav Praha.; Nařízení Okresního úřadu Hodonín č. 4/98 ze dne 20.5.1998 o zřízení přírodní památky "Výchoz" ; Geologická mapa 1:50 000, list 34-21 Hustopeče s vysvětlivkami; Mackovčín, P., Jatiová, M., Demek, J., Slavík, P. & kol. (2007): Brněnsko, str. 507. – In: Mackovčín, P. (ed.): Chráněná území ČR, svazek IX. AOPK a EkoCentrum Brno. Praha.

Zpracování a aktualizace

Zpracoval(a): Čtyroký Pavel, 03.12.93
Aktualizoval(a): Tomanová Petrová Pavla 08.04.09, Gürtlerová Pavla 20.04.12, Tomanová Petrová Pavla 10.07.14

Citace

Databáze významných geologických lokalit: 3073 [online]. Praha: Česká geologická služba, 1998 [cit. 2024-05-07]. Dostupné z: http:// lokality.geology.cz/3073.

Lokalizace v mapě:

Kliknutím do mapy lze získat odkazy na sousední lokality kolem kliku v mapě do vzdálenosti 2 km.
Zasucená štola po těžbě lignitu kyjovské sloje., Vladimír Žáček, 2012
Sedimenty pannonu zón A–C2 s bohatou faunou měkkýšů a ostrakodů., Pavla Tomanová Petrová, 2012
Motyčková Kamila - Šír Jiří, 2009
Motyčková Kamila - Šír Jiří, 2009
Tomáš Kumpan, 2008
Lignity kyjovské sloje bzeneckého souvrství (zóny A-C)., Zdeněk Stráník, 1998
Předchozí foto.. Další foto..


(C) 2003-2012 ČGS, verse aplikace 1.21 [3.2.2016]