Česká geologická služba
Geologické lokality
Úvodní stránka  > Vyhledávání > Boršice u Buchlovic

Vyhledávání

Boršice u Buchlovic

Všeobecná charakteristika

Kraj: Zlínský kraj
Okres(y): Uherské Hradiště
Katastrální území: Boršice
Mapové listy: 2533, 25333
Geologická správní oblast: Neogén vídeňské pánve
Lokalizace: 1 km VJV. od k. 209, 1 km ZJZ. od k. 198, JV. od obce.
Přístup k lokalitě: - bez omezení - autem přístupná bez zákazu vjezdu (v dosahu 250 m)
Charakteristika objektu: Činná štěrkovna, písčité štěrky s čočkami navátého písku
Technický objekt: štěrkovna
Exkurzní lokalita: ano
ID : 643

Geologie

Geologická charakteristika: 30 m mocný náplavový kužel JV. od Boršic u Buchlovic je výsledkem erozně denudačních procesů, probíhajících převážně v Chřibech. Jeho sedimentace je vázána na tektonické zdvihy této oblasti, poklesy Dolnomoravského úvalu a klimatické změny ve spodním a středním pleistocénu. Ve svrchním pleistocénu došlo k zahloubení údolí Dlouhé řeky do povrchu kužele. Při vývoji náplavového kužele se projevily akumulační fáze, fáze přerušení sedimentace a erozní období. Na popisované lokalitě byly poprvé v České a Slovenské republice bezpečně zjištěny postkryogenní textury syngenetického promrzání a existence permafrostu již ve spodním pleistocénu před více jak 788 000 lety (tj. před rozhraním B/M). V současnosti jsou odkryty písčité štěrky s čočkami navátého písku, jejichž povrch je prostoupen četnými mrazovými klíny a hrnci, vyplněnými navátými a deluvioeolickými písky. Charakteristická je hojná příměs červených a fialových porcelanitů od Medlovic o velikosti 5-15 mm v celé mocnosti nejvýznamnějšího výplavového kužele na Moravě, dokládající přínos materiálu od západu z Váženské vrchoviny a z Chřibů; jde o paleogeografický významný fenomén. V současné době je v soukromé těžebně odkryto 24 m hnědých písčitých štěrků chaoticky zvrstvených. Pro celý profil je charakteristické střídání hrubé a jemné frakce, s výraznými hiáty. Průměr valounů je 5-10 cm, ojediněle při bázi i 25 cm; jsou polooválené a tvořené převážně lokálními pískovci flyše. 1. 6. 2011 byly odkryty na jejich povrchu obří mrazové hrnce a jeden mrazový klín o délce 2-3 m. V nadloží je 1, max. 1,5 mocný patrně deluvioeolický písek, v němž hnízdí vlhy a břehule; proto tato stěna bude z popudu pracovníků Ochrany přírody ze zlínského krajského úřadu chráněna. Tím se zachrání i unikátní struktury a textury sedimentů tohoto nejrozsáhlejšího, stratigraficky nejlépe zpracovaného výplavového kužele na střední Moravě pro další studium. Význam tohoto unikátního tělesa vzrostl díky starším paleomagnetickým měřením a 3 polohám mrazových klínů nalezených v 70. letech minulého století uvnitř souvrství.
Regionální členění: Karpaty - kvartér západních Karpat
Stratigrafie: kenozoikum - kvartér, kenozoikum - kvartér - pleistocén
Témata: sedimentologie, zoologie, kvartérní geologie
Jevy: porcelanity, diskordance, mrazový klín, dejekční kužel
Původ geologických jevů (geneze): akvatická (činnost vody), zvětrávání mrazové
Hornina: štěrk, písek, porcelanit
Geologický význam: významný studijní profil, regionálně-geologický význam (mapování), geoturistická zajímavost (geotop)

Ochrana a střety zájmů

Stupeň ochrany: Geologické lokality doporučené k ochraně
Ochrana geologického fenoménu: B - je důvodem k doporučení lokality k ochraně (evidovaná lokalita)
Důvod ochrany, nebo důvod zařazení do databáze: Ojedinělý spodno až střednopleistocénní výplyvový kužel na úpatí Chřibů, důkaz existence permafrostu u nás ve spodním , středním a svrchním pleistocénu.
Střety zájmů: zemědělství, právo vlastnické
Popis střetů zájmů: Možné střety s vlastníkem pozemku Boršice u Buchlovic, současné době došlo k dohodě s vlastníkem o chránění stěny s hnízdy vlhy a břehule (současně využít k zachování geologických fenoménů).
Stav lokality: ucházející
Popis stavu lokality: původní těžebna rekultivována , nová přetíná výplavový kužel až na podložní zelenošedé jílovité silty (terciér) 01.06.2011;

Literatura

Czudek, T. - Havlíček, P. - Kovanda, J. (1985): Paleogeografický význam náplavového kužele JV. od Boršic u Buchlovic. - Čas. min. geol., 30, 2, 185-198. Praha.

Zpracování a aktualizace

Zpracoval(a): Havlíček Pavel, 29.11.93
Aktualizoval(a): Havlíček Pavel 01.06.11

Citace

Databáze významných geologických lokalit: 643 [online]. Praha: Česká geologická služba, 1998 [cit. 2024-04-25]. Dostupné z: http:// lokality.geology.cz/643.

Lokalizace v mapě:

Kliknutím do mapy lze získat odkazy na sousední lokality kolem kliku v mapě do vzdálenosti 2 km.
Subhorizontálně zvrstvené fluviální písky s polohami štěrků., Pavla Tomanová Petrová, 2012
Souvrství sedimentů výplavového kužele pleistocenního stáří s roztroušenými medlovickými porcelanity v celém profilu., Vladimír Žáček, 2011
Mrazový klín o délce minimálně 2 m na povrchu písčitých štěrků výplavového kužele., Vladimír Žáček, 2011
Celkový pohled na 24 m mocné souvrství sedimentů výplavového kužele pleistocenního stáří., Vladimír Žáček, 2011
Souvrství písků a štěrků výplavového kužel s kryoturbovanou polohou. Doklad permafrostu ve středním pleistocénu., Pavel Havlíček, 1978
Poloha písků prostoupená mrazovými klíny uvnitř sedimnetů výplavového kužele., Pavel Havlíček, 1977
Předchozí foto.. Další foto..


(C) 2003-2012 ČGS, verse aplikace 1.21 [3.2.2016]