Česká geologická služba
Geologické lokality
Úvodní stránka  > Vyhledávání > Bílé kameny

Vyhledávání

Bílé kameny

Všeobecná charakteristika

Kraj: Liberecký kraj
Okres(y): Liberec
Katastrální území: Jítrava
Mapové listy: 0313, 03134
Geologická správní oblast: Česká křídová pánev - jizerská křída a křída dolního Labe, Ploučnice, Kamenice a Děčínského Sněžníku
Lokalizace: Jz. úpatí vrchu Vysoká na okraji lesa asi 1 km severně od obce Jítrava, při hlavní silnici Liberec - Děčín.
Přístup k lokalitě: - schůdná cesta (turistická) - od silnice dále než 250 m
Charakteristika objektu: Izolované, až 20 m mocné morfologicky unikátní skály ze svrchnokřídových pískovců na jižním úpatí vrchu Vysoká (545 m n. m.) v sz. části Ještědského hřbetu.
Exkurzní lokalita: ano
ID : 34

Geologie

Geologická charakteristika: Skupina skal, tvořených křemennými (kvádrovými) pískovci. Stejnoměrně petrografické složení a zrnitost pískovců umožnily jejich vyhlazení do oblých hřibovitých až pravidelně kulovitých tvarů. Skály se vyznačují mimořádným zaoblením povrchu, především ve vrcholových částech. Pískovce jsou středně až hrubě zrnité s poměrně výraznou kaolinickou příměsí, v některých polohách je vyvinuto proudové (šikmé) zvrstvení. Stratigraficky náleží k jizerskému souvrství (střední až svrchní turon). Lokalita se nachází v předpolí lužického zlomu, oddělujícího českou křídovou pánev od ještědského krystalinika. Původně vodorovně uložené vrstvy pískovců jsou zde díky tektonickým pohybům ukloněné pod strmým uhlem (kolem 20°) generelně k JV. Dle Mackovčin a kol.:, 2002: Na lužickém zlomu byly vyzdviženy a ukloněny původně vodorovné vrstvy pískovců. Svrchní část pískovců (střední turon)je charakteristická vysokým podílem kaolinického tmelu mezi křemennými zrny a nevyvinutou vrstevnatostí. Tyto petrografické vlastnosti podmiňují velmi neobvyklý způsob zvětrávání svrchních partií pískovců do oblých, hřibovitých až pravidelně kulovitých tvarů. Na vrcholu jedné ze skal se nachází zajímavý geomorfologický útvar - dobře vyvinutá oválná skalní mísa s odtokovým žlábkem. Další zajímavostí je několik pseudokrasových jeskyněk a dutin vzniklých vyvětráváním a odnosem hrubozrnnějších poloh v pískovci. Některé skalní útvary připomínají hřbety a hlavy slonů - odtud lze odvozovat místní název „Sloní kameny".
Regionální členění: Český masiv - pokryvné útvary a postvariské magmatity - křída Českého masivu - česká křídová pánev - lužický vývoj
Stratigrafie: mezozoikum - křída - svrchní křída - turon
Témata: geomorfologie, sedimentologie
Jevy: skála, skalní mísa
Původ geologických jevů (geneze): sedimentární , zvětrávání
Hornina: pískovec
Geologický význam: geoturistická zajímavost (geotop)

Ochrana a střety zájmů

Stupeň ochrany: Přírodní památka (PP) v CHKO
Kód AOPK ČR: 2414     ÚSOP: Odkaz na informace v Ústředním seznamu ochrany přirody AOPK ČR
Ochrana geologického fenoménu: A - je předmětem ochrany (lokalita vyhlášena jako geologická)
Důvod ochrany, nebo důvod zařazení do databáze: Skupina skal budovaných turonskými pískovci. Přírodní památka v CHKO Lužické hory, vyhlášena ONV Liberec 2. 3. 1964; výměra 0,58 ha.
Součást VCHÚ: CHKO Lužické hory
Střety zájmů: turistika, vegetace
Popis střetů zájmů: Vlivem vysoké návštěvnosti dochází k urychlení eroze vrcholových partií skalního komplexu. V rámci péče o ZCHÚ jsou odstraňovány náletové dřeviny ze skalních štěrbin.
Stav lokality: ucházející

Literatura

Mackovčin P., Sedláček M. a Kuncová J. (2002): Chráněná území ČR - Liberecko, Svazek III. Agentura ochrany přírody a krajiny ČR a EkoCentrum Brno, Praha, 331 s.; Mrázová Š. a kol. (2019): ResiBil – Bilance vodních zdrojů ve východní části česko-saského pohraničí a hodnocení možnosti jejich dlouhodobého užívání, ČGS, Praha.

Zpracování a aktualizace

Zpracoval(a): Valečka Jaroslav, 07.11.94
Aktualizoval(a): Lorencová Markéta 26.06.07, Valečka Jaroslav 27.08.09, Vajskebrová Markéta 15.07.21

Citace

Databáze významných geologických lokalit: 34 [online]. Praha: Česká geologická služba, 1998 [cit. 2024-04-25]. Dostupné z: http:// lokality.geology.cz/34.

Lokalizace v mapě:

Kliknutím do mapy lze získat odkazy na sousední lokality kolem kliku v mapě do vzdálenosti 2 km.
Pískovce jizerského souvrství zaoblené erozí., Pavla Tomanová Petrová, 2017
Pískovce jizerského souvrství zaoblené erozí., Pavla Tomanová Petrová, 2017
Pískovce jizerského souvrství zaoblené erozí., Pavla Tomanová Petrová, 2017
Pavla Tomanová Petrová, 2017
Pavla Tomanová Petrová, 2017
Motyčková Kamila - Šír Jiří, 2007
Předchozí foto.. Další foto..


(C) 2003-2012 ČGS, verse aplikace 1.21 [3.2.2016]